Sights

×

Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3146 of /var/www/vhosts/mediterranee.gr/httpdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /var/www/vhosts/mediterranee.gr/httpdocs/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Ιστορικό κτίριο του 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και είναι το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων. Αποτελεί την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας με δυναμικότητα 250 θέσεων. 

Πλ. Γεωργίου Α’, 17, τηλ. +30 2610-273613

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα, Παλαιός

Οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Εσωτερικά είναι τρίκλιτη βασιλική, έργο του αρχιτέκτονα Λ. Καυτατζόγλου. Είναι αγιογραφημένος με περίτεχνες και σπάνιες αγιογραφίες της Επτανησιακής Σχολής, οι περισσότερες των οποίων είναι έργα του μεγάλου Κωνσταντινουπολίτη αγιογράφου και συγγραφέα Δ. Βυζάντιου.

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα, Νέος

Ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδος, περίπου 2000 τ.μ., συνολικής χωρητικότητας 8000 ατόμων. Θεμελιώθηκε το 1908 αλλά αποπερατώθηκε πολλές δεκαετίες αργότερα λόγω οικονομικής στενότητας. Έχει περίφημα ψηφιδωτά με πρωτότυπα θέματα, ξυλόγλυπτο κεντρικό πολυέλαιο, μαρμάρινο δάπεδο με παραστάσεις και αγιογραφίες του αγιογράφου Ι. Καρούσου. 

Κάστρο της Πάτρας

Βρίσκεται σε χαμηλό λόφο του όρους Παναχαϊκό και αποτελεί ένα από τα κεφαλόκαστρα της Πελοποννήσου. Οικοδομήθηκε επί Ιουστινιανού, περίπου το 551 μ.Χ., με σκοπό την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της. Λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος.

Πληρ.: Ε’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τηλ. +30 2610-623390

Μουσείο Τύπου

Ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το 1956, με σκοπό τη συλλογή και διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων, που αποτελούν την πηγή της πληροφοριών για την Ιστορία της Ελλάδας. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται εφημερίδες από το 1815, περιοδικά από το 1852, ημερολόγια και σπάνιες εκδόσεις, όπως επίσης και ιστορικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821. 

Μαιζώνος 200, τηλ. & φαξ +30 2610-310488

Μυκηναϊκός Οικισμός Βούντενης

Βρίσκεται 4,5 χιλ ανατολικά της Πάτρας (Συχαινά Πατρών, θέση Μπόρτζι). Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της λεγόμενης περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου. Οι ανασκαφικές έρευνες που έγιναν στον οικισμό και στο νεκροταφείο κατέδειξαν ότι η ζωή του οικισμού διήρκεσε σχεδόν πεντακόσια χρόνια (1500-1000 π.Χ.).

ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, τηλ. +30 2610-459254

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στεγάζεται σε ένα μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής κτίριο στη βόρεια είσοδο της πόλης. Έχει τρεις θεματικές ενότητες εκθεμάτων που προέρχονται από την Πάτρα, την ευρύτερη περιοχή της και τη Δυτική Αχαΐα γενικότερα, ενώ καλύπτουν όλο το φάσμα της αρχαιότητας από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. 

Νέα Εθνική Οδός Πάτρας-Αθήνας 38-40, τηλ. +30 2610-420645

Οινόκαστρο της Achaia Clauss

Είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 από τον Βαυαρό Κλάους που εισήγαγε στην Ελλάδα την οικονομική και πολιτισμική έννοια του «οινικού πύργου». Δραστηριοποιείται συνεχώς μέχρι σήμερα και, εκτός από οινοποιείο, αποτελεί τουριστικό προορισμό για περιηγητές, φυσιολάτρες, μελετητές, γευσιγνώστες, οινόφιλους και απλούς ταξιδιώτες. Για καλωσόρισμα προσφέρουν κρασί μαυροδάφνη.

Πετρωτό, 8 χλμ. από την Πάτρα, τηλ. +30 2610-580101

Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο Πατρών

Μεγάλο αμφιθεατρικό κτίσμα σε χώρο γειτονικό προς το Ρωμαϊκό Ωδείο, αποτελούσε το αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο της πόλης, έργο της εποχής του αυτοκράτορα Δομητιανού (1ος μ.Χ. αι.) και ήταν μάλλον δώρο του προς την πόλη για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή της ως αποικία.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Βρίσκεται στη συνοικία Σαμακιά και είναι μεγάλο έργο των ρωμαϊκών χρόνων (κατασκευής του 2ου αι. μ.Χ. πιθανότατα από τον αυτοκράτορα Αδριανό), ζωτικής σημασίας τότε για την ύδρευση της πόλης. Λειτουργούσε μέχρι το 1874, οπότε και έγινε η διοχέτευση νερού στην Πάτρα με σωλήνες.

Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

Βρίσκεται δυτικά της Ακρόπολης στην Άνω Πόλη και είναι λίγο παλαιότερο από το Ηρώδειο της Αθήνας. Με τις εργασίες της αναστήλωσης που ολοκληρώθηκαν το 1956 απέκτησε την αρχική μορφή του, έχει όλα τα βασικά μέρη του θεάτρου, φιλοξενεί 2300 θεατές και αποτελεί τη βασική έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών. 

Παλαιών Πατρών Γερμανού & Σωτηριάδη, τηλ. +30 2610-223587

Ρωμαϊκή Γέφυρα Πάτρας

Δίτοξη γέφυρα στον ποταμό Καλλίνικο, χαρακτηριστικό δείγμα τεχνικού έργου της ρωμαϊκής περιόδου, το μοναδικό του είδους του στην ευρύτερη περιοχή. Τμήμα της Via Militariam που συνέδεε την Πάτρα με το Αίγιο.

Αρέθα & Παπαδιαμάντη, δίπλα στη Νέα Εθνική Οδό

Χαμάμ

Θερμόλουτρα που κατασκευάστηκαν τον 17ο αι. επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκαν αργότερα από τους Τούρκους. Αποτελούν τα αρχαιότερα σε λειτουργία χαμάμ και είναι τα μοναδικά στην Ευρώπη που ακόμα και σήμερα λειτουργούν για άνδρες και γυναίκες. 

Μπακαούρη 29, τηλ. +30 2610-274267

Pigi Dimities

The contemporary well of Saint Andrews, next to the Old Church. In ancient rimes it was the ‘Source’ of Goddess Demeter where she operated an oracle for the sick. The area of the oracle was the place Apostle Andrew preached the new religion.

Church of Saint Andrew, Phone: +30 2610-371143